uitleg

Hoe werkt het?

Inwonerberaad verzorgt de loting bij een burgerberaad, of andere participatieprocessen. De online tool ontzorgt bij alle aspecten van het selecteren van een representatieve groep deelnemers, en de bijbehorende administratie.

In vier stappen leidt de tool je van het persoonlijk uitnodigen van potentiële kandidaten naar een gebalanceerde groep deelnemers waarin verschillende belangen en perspectieven voldoende vertegenwoordigd zijn. Leden van het burgerberaad worden geselecteerd met een privacyvriendelijke loting.

Benieuwd hoe je de lotingstool kunt inzetten voor een participatieproces? Vraag een vrijblijvende demo aan.

Vraag een demo aan

Organiseer een loting in 4 stappen

1. Uitnodigen

Nadat de tool ingesteld is voor jouw organisatie, wordt er meteen eerste loting gemaakt. We sturen dan automatisch de gegevens naar de drukkerij om hen uit te nodigen. Het is uiteraard ook mogelijk om zelf een lijst van kandidaten in te laden. Nadat de inwoners de uitnodiging hebben ontvangen, schrijven zij zich bij interesse in via het veilige web portaal. Via deze inschrijving kun je meer over deze pool van deelnemers te weten komen, zoals opleidingsniveau of inkomen. Deze gegevens kunnen worden gebruikt voor een tweede loting, waaruit een representatieve groep deelnemers naar voren komt.

2. Automatisch een selectie maken

Met één druk op de knop maakt Inwonerberaad een selectie uit de aanmeldingen om zo een representatieve groep samen te stellen. Je kunt eenvoudig de data uit het systeem halen die je nodig hebt om het burgerberaad te organiseren, zoals contactgegevens, maar ook de talen die mensen spreken, of specifieke dieetwensen. De tool kan alle administratie op dit vlak bijhouden en organiseren.

3. Houd het inwonerberaad

De groepen zijn samengesteld en de bijeenkomsten kunnen van start. Alle administratie verloopt via de tool. Je kunt hierbij eenvoudig deelnemerslijsten en bijvoorbeeld dieetwensen of andere bijzonderheden exporteren uit het systeem.

4. Anonimiseren van gegevens

De tool verwerkt alle data in overeenstemming met de privacywetgeving. Klaar met de inspraakronde? Anonimiseer of verwijder alle gegevens van deelnemers uit het systeem in overeenstemming met AVG wet- en regelgeving.

Privacy by design

Zorgvuldigheid bij het omgaan met persoonsgegevens is belangrijk. Daarom zijn dataveiligheid en privacy ingebouwd in de kern van de software. Inwonerberaad registreert alléén de data die nodig is en alle data wordt verwerkt op ISO-gecertificeerde servers binnen Europa. Aanvullende informatie nodig over dataveiligheid, AVG of privacy? neem contact op en wij leveren de benodigde documentatie.

Een vrijblijvend adviesgesprek?

We laten graag zien hoe Inwonerberaad u kan helpen bij het organiseren van een Burgerberaad.
Inwonerberaad is een initiatief van: